Weboldalak
Bezár
Fákkal sűrűn átszőtt, zöld erdő

Karbonsemlegesítő projektek támogatása MaxxMotion üzemanyagok választásával

Ha úgy dönt, hogy OMV MaxxMotion Performance üzemanyagot tankol autójába, az OMV a vezetés során keletkező szén-dioxid-kibocsátás 20%-át kompenzálja olymódon, hogy az erdők védelmét szolgáló nemzetközi szén-dioxid-kompenzációs projekteket támogat.

Az OMV a ClimatePartner portfóliójában szereplő, a Verified Carbon Standard (VCS) nevű program által tanúsított szén-dioxid-kompenzációs projekteket támogat. A támogatott projektek több régióban működnek, és az ENSZ számos fenntartható fejlődési céljának (SDG) elérését segítik. E projekteknek – a kibocsátás-megtakarításon kívül – négy alapvető feltételt kell teljesíteniük: megfelelnek az addicionalitás elvének, kizárják a kétszeres elszámolást, tartós eredménnyel járnak és független harmadik felek rendszeresen ellenőrzik őket. Ezek biztosítják a projektek valós pozitív éghajlati hatását.

Az erdővédelem segít megkötni a szén-dioxidot a légkörből

A világ erdős területei az elmúlt évtizedekben jelentősen csökkentek a települések területének és a mezőgazdasági felhasználás növekedése, az illegális fakitermelés és a bányászat miatt. Az erdővédelmi projektek biztosítják azok hosszú távú megőrzését, és azt, hogy az erdők védelme hangsúlyosabb legyen, mint az erdőirtás.

A projekt régiójától függően az erdők hektáronként eltérő mennyiségű szén-dioxidot képesek megkötni. Különösen nagy mennyiségű szén tárolódik a trópusi mocsaras erdők, az őshonos esőerdők, illetve a mangroveerdők növényzetében és talajában.

Erdőn keresztülhaladó folyó

Erdővédelem a brazíliai Lábrea területén

Ez a szén-dioxid-kompenzációs projekt egy olyan területen található, ahol az erdőirtás állandó problémát jelent, és 99 000 hektárnyi amazóniai esőerdő, valamint a benne élő sokszínű növény- és állatvilág védelmét szolgálja. A projekt magában foglalja a dolgozók és a helyi közösség tűzgyújtás veszélyéről, fenntartható szarvasmarhatartásról és fenntartható erdőgazdálkodásról szóló képzését is, az erdőfelügyeleti tevékenységek mellett. Az erdőirtás elkerülésével a projekt évente mintegy 417 000 tonna szén-dioxidot takarít meg.

A projekt hozzájárul az ENSZ fenntartható fejlődési céljaihoz, többek között az üvegházhatású gázok kibocsátásának elkerülésével, a helyi ökoszisztémák védelmével és a szegénység csökkentésével:
 

 • A szegénység felszámolása
  A projekt azáltal segíti a szegénység elleni küzdelmet, hogy helyi lakosokat foglalkoztat, egyenlő esélyeket biztosít a férfiaknak és nőknek, és jövedelemforrást nyújt a családjaik számára.
 • Egészség és jólét
  A projekt keretében a munkavállalók és a közösség számára az egészséggel, a jóléttel és a táplálkozással kapcsolatos képzéseket szerveznek. E képzések célja, hogy felhívják a figyelmet a nem fertőző betegségekre és az egészséges szokások fontosságára.
 • Fellépés az éghajlatváltozás ellen
  A projekt évente körülbelül 417 000 tonna szén-dioxid kibocsátását takarítja meg.
 • Szárazföldi élet
  A projekt az erdőirtás elkerülésével, az illegális földfoglalás és fakitermelés ellenőrzésével, valamint a fenntartható erdőgazdálkodás előmozdításával védi az őshonos növényzettel és jelentős biológiai sokféleséggel rendelkező ökoszisztémákat.

img_Forest protection Labrea négy kép

Őshonos madár az amazonasi esőerdőben

Erdővédelem a brazíliai Amazonas területén

A projekt területén a tervezett és nem tervezett erdőirtások elkerülésével évente átlagosan 1 155 000 tonnával csökken a szén-dioxid-kibocsátás. A projekttevékenységek célja az éghajlatváltozással és az erdő fontosságával kapcsolatos kollektív megértés növelése az illegális fakitermelés elkerülésére szolgáló jobb megfigyelő rendszerek alkalmazásával, erdőgazdálkodási képzéssel és munkacsoportokban megvalósuló közösségfejlesztéssel.
 

A projekt hozzájárul az ENSZ fenntartható fejlődési céljaihoz, többek között az üvegházhatású gázok kibocsátásának elkerülésével, a helyi ökoszisztémák védelmével és a helyi lakosság számára történő munkahelyteremtéssel:
 

 • A szegénység felszámolása
  A projekt úgy küzd a szegénység ellen, hogy évente átlagosan 20 munkahelyet teremt, és a helyi közösség minden tagját bevonja a további projekttevékenységekbe. Jelenleg a projekten 6 állandó alkalmazott dolgozik.
 • Egészség és jóllét
  Egészséggel, jólléttel és táplálkozással kapcsolatos foglalkozásokat tartanak a projektterület közelében dolgozóknak és lakóknak, hogy felhívják a figyelmet a nem fertőző betegségekre és az egészséges életvitel fontosságára.
 • Tisztességes munka és gazdasági növekedés
  A projekt a helyi lakosság bevonásával új munkahelyeket teremt, miközben egyenlő esélyeket biztosít a férfiak és nők számára. Minden alkalmazott a fenntartható erdőgazdálkodással és a vadon termő növények megfelelő begyűjtésével kapcsolatos képzésben, valamint tűzoltási képzésben részesül.
 • Fellépés az éghajlatváltozás ellen 
  A projekt évente körülbelül 1 155 000 tonna szén-dioxid-kibocsátást takarít meg.
 • Szárazföldi élet 
  A projekt megfigyeli és megakadályozza az illegális földfoglalást, az illegális fakitermelést és az illegális erdőirtást, ami előnyös az éghajlat és a biológiai sokféleség szempontjából.

img_Forest protection Amazonas négy kép

Fenyőfákkal tarkított táj, háttérben magasló hegycsúcsokkal

Jobb erdőgazdálkodás a romániai Hunedoara területén

Az egyik utolsó európai őserdő védelmét szolgáló szén-dioxid-kompenzációs projekt 1556 hektárt fed le a romániai Kárpátokban, és a tervek szerint évente mintegy 5600 tonna szén-dioxid megtakarítását eredményezi. Ez a projekt az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentését fakitermeléssel, útépítéssel és egyéb erdészeti műveletekkel kapcsolatos CO2-kibocsátás elkerülésével éri el. Emellett az ökoszisztéma védelmét és az élőhelyek javítását célzó természetvédelmi gazdálkodási tevékenységek is folynak.

A projekt hozzájárul az ENSZ fenntartható fejlődési céljaihoz, többek között az üvegházhatású gázok kibocsátásának elkerülésével és a Retyezát-hegység helyi ökoszisztémáinak védelmével.
 

 • Fellépés az éghajlatváltozás ellen
  A 30 éves projekt során várhatóan évente átlagosan 5600 tonnával, összesen mintegy 168 000 tonnával kevesebb szén-dioxid kerül a légkörbe.
 • Szárazföldi élet 
  A Rotunda Carbon Forest projekt támogatja a fenntartható erdőgazdálkodást, valamint a projekt időtartamára megőrzi és természetvédelmi alapon kezelt erdőként állítja helyre a földterületet.

img_Forest protection Hunedoara négy kép

Kenőanyag kereső