Weboldalak
Bezár

Az OMV videósorozata a biztonságos motorozás támogatásáért

Együttműködésben a Tudatos Motorosok Országos Egyesületével

A jó idő beköszöntével a motorosok is újra birtokba vehették az utakat. A biztonságos közlekedés és a baleset-megelőzés fontosságát szem előtt tartva, a Tudatos Motorosok Országos Egyesülete, az OMV Hungária támogatásával készített egy 12 részes videósorozatot. A videó készítői által összegyűjtött fontos jótanácsok hozzásegíthetnek ahhoz, hogy a kanyarvételi technikáktól az utassal együtt való közlekedésen keresztül a fékezésig mindenki tudatosan, biztonságosan használja motorkerékpárját.

Az elmúlt év egészében és az idei év első felében is csökkenő trendet mutatott a motorbalesetek száma. Ez még akkor is kedvező hír, ha ebben természetesen szerepet játszott a pandémia is. Ezzel együtt a KSH adatai szerint tavaly az év során 599 motorbaleset történt az országban, ami az elmúlt öt év legkedvezőbb adata. Ez csaknem 22 százalékos csökkenés a 2019. évi adatokhoz képest. A trend 2021 első három hónapjában is folytatódott, hiszen az említett időszakban mindössze 52 balesetet regisztrált a KSH. Az év eleji adatok 5 éves távlatban is kedvezőek, hiszen ennél jobb statisztikával csak 2018-ban találkozhattunk, amikor 24 baleset történt. Annak érdekében, hogy a pozitív irány fennmaradhasson az OMV Hungária és a Tudatos Motorosok Országos Egyesülete a motorozással kapcsolatos hasznos és fontos balesetmegelőzési tanácsokról forgatott kisfilmeket. A szervezet az idén megjelentet egy könyvet is, melyben részletes leírás található a filmekben bemutatott szituációkról.

„Az együttműködés alapgondolatát az adta, hogy a motorosok közül rengetegen tankolnak MaxxMotion Super 100plus prémium benzint a motor védelme érdekében. Felelősségünknek érezzük, hogy ha ennyi ember választja a prémium üzemanyagainkat a járműve megóvásához, akkor mi is tegyünk azért, hogy ne csak a motor, de tulajdonosaik is nagyobb biztonságban legyenek, közlekedhessenek” – nyilatkozta Kováts Botond az OMV Hungária marketing menedzsere.

Az alábbiakban a sorozat egyes részeiből szemezgettünk. Az OMV weboldalán pedig megtalálhatóak a korábbi túratippek is, melyek Magyarország legszebb vidékeire kalauzolják el a túramotorosokat.

1. Vészfékezés

Minden motoros életében eljön az a pillanat, amikor hirtelen nagyot kell fékezni. Nem csak a motoros technikáján múlik azonban, hogy ez hatékony legyen. Rendkívül fontos a fékek, a motor és a gumik jó műszaki állapota. Vészfékezés esetén fontos a gyors reakció, megfelelő fékezési technika, valamint hogy folyamatosan keressük a lehetséges menekülési utakat. Szorítani kell a lábakkal a tankot és tilos a kormányon támaszkodni. A modern motorkerékpárok ABS-szel vannak felszerelve, hogy segítsenek a vezetőnek elkerülni a kerekek blokkolását és csökkentsék az esés kockázatát. Az egyik legjobb tanács, hogy a motoros mindig számítson a váratlanra és állandóan legyen fékkészenlétben.

2. Kitérési manőver, fontos a gyakorlás

A motorosoknak gondolniuk kell arra, hogy a közlekedés más résztvevői sebességüket jellemzően alábecsülik, míg a távolságukat túlbecsülik. Sajnos számos esetben ez azzal jár, hogy az akadály már féktávolságon belül tűnik fel előttük, így csak a kitérés lehet az egyetlen megoldás. Ilyenkor határozott mozdulattal a menekülési irány felé kell tolni a kormányt. Számos motorozási technikát és helyzetet kell gyakorolni - ez is olyan. Éppen ezért az teszi a legtöbbet a saját és a forgalom más résztvevőinek biztonsága érdekében, aki rendszeres tréningekre jár, s csiszolja tudását, hiszen az a legfontosabb, hogy mindenki biztonságban célba érjen!

3. Ne csak magunkra, de gumira is legyen időnk

Az abroncsok különös figyelmet érdemelnek. Az első és legfontosabb a megfelelő profilmélység. Ha az nincs meg, akkor azonnal cserélni kell a gumikat – lehetőség szerint mindig párban. Fontos az esetleges repedéseket vagy sérüléseket is ellenőrizni a gumifelületen. Sérülés esetében is az új köpeny felszerelése a legjobb megoldás. Érdemes minden út előtt ellenőrizni a guminyomást, de ha ez elmarad, akkor minimum hetente fordítson erre időt a tulajdonos. Minden motorosnak tudnia kell, hogy 4-5 éves gumi még megfelelő lehet a gépen, de egy 10 éves darab mielőbbi cserére szorul.

+1. Baleset esetén a legrosszabb, ha semmit sem teszünk

Egy motoros társunk balesete esetén a legrosszabb, ha semmit sem teszünk! Éppen ezért ilyen helyzetben azonnal cselekdjünk, biztosítsuk a helyszínt. Tegyük ki a vészvillogót és mielőbb hívjuk a 112-es számot. Vegyük fel a láthatósági mellényt, s ha jár a sérült motor állítsuk le. Amennyiben vágást, vérzést látunk tegyünk a sebre nyomókötést, a sérült testrészt pedig emeljük a szívvonal fölé. Motoros baleseteknél minden esetben nyaki és gerinc sérültnek kell tekintenünk a barátunkat, ezért stabilizáljuk a testet és takarjuk be. A sisakot csak akkor vegyük le, ha nem tapasztalunk légzést és meg kell kezdeni az újraélesztést. Nem csak a motorosok, de minden forgalomban résztvevő számára fontos, hogy rendszeresen frissítse az elsősegély ismereteit. Ezzel életet menthetünk!

A sorozat részei az OMV YouTube-csatornáján, Facebook oldalán, valamint az omv.hu weboldalon a következő hetekben folyamatosan jelennek meg.

xxx 

OMV Hungária Ásványolaj Kft. 

Az OMV 1990-ben lépett a magyar piacra. A budapesti székhelyű OMV Hungária Kft. jelenleg 197 töltőállomást üzemeltet, és a töltőállomások száma alapján 9,9 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik Magyarországon. Az OMV-töltőállomások multifunkcionális szolgáltató központokként üzemelnek, ahol a vásárlók és járműveik egyaránt feltöltődhetnek. Az OMV-nél üzemanyagokat, kenőanyagokat és autómosó szolgáltatásokat, 122 töltőállomáson frissen főzött, Fair Trade forrásból származó VIVA kávét, a shopban pedig élelmiszereket, frissítőket és számos kiegészítő szolgáltatást vásárolhatnak az autósok. Az OMV hálózatában 85, SPAR express-koncepció szerint átalakított shop működik. Az OMV Hungária közel 60 főt alkalmaz közvetlenül, töltőállomás-hálózatában pedig hozzávetőleg 1700-an dolgoznak. 

OMV Aktiengesellschaft 

Az OMV a felelős vállalati magatartás kereteit betartva termel és forgalmaz olaj- és gázipari, valamint vegyipari termékeket és megoldásokat, illetve fejleszt olyan innovatív eljárásokat, amelyek segítik a körforgásos gazdaság felépítését. Az 2020. évi összesen 17 milliárd eurós csoportszintű árbevételével és több mint 25 000 munkavállalójával (Borealisszal együtt) az OMV Aktiengesellschaft Ausztria egyik legnagyobb, tőzsdén jegyzett ipari vállalata. A kutatás és termelés üzletág erős bázissal rendelkezik Közép- és Kelet-Európában, amit kiegyensúlyozott nemzetközi portfolió egészít ki a Közel-Keleten, Afrikában, az Északi-tengeren, Oroszországban és ázsiai-csendes-óceáni térségében. Az üzletág napi termelése tavaly mintegy 463 000 hordó olajekvivalens volt. A finomítási és az értékesítési üzletág részeként az OMV három finomítót üzemeltet, és 15 százalékos részesedéssel rendelkezik az ADNOC Refiningben valamint az ADNOC Global Tradingben, amelyek révén az évi finomítói kapacitás több mint 500 000 hordó naponta. A társaság tíz országban több mint 2 100 töltőállomást üzemeltet. Az OMV gáztározókat tart fenn Ausztriában és Németországban. 2020-ban mintegy 164 terawattóra energiaértékű gázt értékesített. A vegyiparban és vegyipari alapanyagok terén OMV, leányvállalata, a Borealis-szal együtt a világ egyik vezető szállítója a korszerű poliolefin megoldásoknak, e mellett európai piacvezető vegyi alapanyagok, műtrágyák és a műanyagok mechanikai újrafeldolgozása terén. A cég két fontos közösvállalata, a Borouge és a Baystar ™ révén világszerte nyújt szolgáltatásokat és kínál termékeket ügyfelei számára. A fenntarthatóság az OMV vállalati stratégiájának szerves része. A csoport teljes mértékben támogatja az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaságra való átállást, és mérhető célokat tűzött ki a szén-dioxid-intenzitás csökkentésére, valamint új energetikai és petrolkémiai megoldások megvalósítására.

További információk:

OMV sajtókapcsolat:
Katona Adrienn
adrienn.katona@omv.com
+36 1 381-9733

Kenőanyag kereső