Weboldalak
Bezár

Felkészülés és gyakorlás a téli vezetés kulcsa

Az OMV Hungária Wéber Gáborral és Bódi Bernadettel közösen kampányt indított a biztonságos közlekedés elősegítésére. Az autóversenyző és Forma 1-es szakkommentátor a Győri Audi ETO KC szélsőjével rövid videókban mutatja be, hogy a téli időszakban mire kell különösen figyelniük az autóvezetőknek, valamint hasznos tanácsokat adnak, hogyan lehet elkerülni a veszélyes helyzeteket. 

Elengedhetetlen a téli gumi

Még mielőtt egyetlen métert is megtennénk, az első és legfontosabb a megfelelő állapotú téli gumi. Vezessünk akármilyen autót, függetlenül attól, hogy mennyire vagyunk rutinosak, ha leesett a hó, az ónos eső vagy az összetömörödött hó miatt jég képződik, akkor téli abroncsok nélkül alig van esélyünk megúszni a vészhelyzeteket. Amennyiben ilyen időjárási körülmények között lejtőre vagy emelkedőre érünk, esetleg szükség lenne egy váratlan kitérésre, vészfékezésre, akkor nyári gumival még a legjobb vezetőknek is drámai módon romlanak az esélyeik – mondta Wéber Gábor

Mindig mi irányítsunk

Wéber Gábor kitért arra is, hogy ma már számos autót automata váltóval szerelnek fel, és az elektronikus vezetést segítő rendszerek sokasága áll a vezető szolgálatában, amelyek gyári programozásuknak köszönhetően sok segítséget nyújtanak a kritikusabb helyzetekben, ám így sem verhetjük át a fizika törvényeit. Épp ezért fokozott csúszásveszély esetén érdemes ugyanúgyolyan körültekintően vezetni, ahogy normál esetben tennénk, és az elektronika nyújtotta biztonsági tartalékot semmiképp sem túlbecsülni. Különösen igaz ez jégen, vagy letaposott havon, amikor pusztán a gázelvételtől is megcsúszhat az autó a motorfék hatására blokkoló kerekektől, ami szerencsétlenebb szituációban balesetet is okozhat. Ezt a hagyományos kéziváltók esetében a kuplung kinyomásával védhetjük ki, az automata váltót pedig végső esetben üresbe is húzhatjuk.

Határozottan, de finoman

A téli, csúszósabb időjárásban minden sofőr számára a leghasznosabb, ha kerüli a hirtelen mozdulatokat, gázadásokat, fékezéseket. A határozott, de finom cselekvésre azonban szükség van, illetve igyekezzünk úgy vezetni, hogy ha lehet, az autó egyensúlya ne változzon meg drámai mértékben egyik pillanatról a másikra. Elinduláskor például kipörgő kerekek esetében óvatosan vegyünk vissza a gázból, amíg érezzük a tapadás visszanyerését.

Folyamatos gyakorlás

Ha lehetőségünk van rá, akkor gyakoroljunk olyan elzárt területen, ahol saját és mások autóját sem veszélyeztetjük, s megtudhatjuk, miként reagál autónk mozdulatainkra. 

Sokat és alapvetően dinamikusan vezetek ugyan, de a Gáborral töltött vezetéstechnikai tréning alatt új technikákat ismerhettem meg. Ezeket pedig nem árt próbálgatni, hiszen ez is olyan, mint az edzés. Ha kihagyja az ember, berozsdásodnak a mozdulatok, s a megfelelő helyzetben nem jönnek elő a jó megoldások”– jegyezte meg Bódi Bernadett.


1. rész
2. rész

3. rész

Az OMV-nek régóta fontos törekvése a biztonságos és magabiztos közlekedésre való felkészítés: ezért is indították a „Látni és látszani” kampányt az ORFK-OBB-vel közösen. A kezdeményezésben országszerte a vállalat 25 töltőállomása vett részt, ahol díjmentesen átvizsgálták a beérkező autósok gépjárműveinek világító és fényjelző berendezéseit, valamint ellenőrizték a látásukat. A MaxxMotion kisfilmekkel a hálózat ezt az irányvonalat szeretné továbbvinni és erősíteni.
 
A kisfilmeket az OMV Hungária csatornáin lehet megtekinteni.
 

Háttérinformáció

OMV Hungária Ásványolaj Kft.
Az OMV 1990-ben lépett a magyar piacra. A budapesti székhelyű OMV Hungária Kft. jelenleg 197 töltőállomást üzemeltet, és 15 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik Magyarországon. Az OMV-töltőállomások multifunkcionális szolgáltató központokként üzemelnek, ahol a vásárlók és járműveik egyaránt feltöltődhetnek. Az OMV-nél üzemanyagokat, kenőanyagokat és autómosó szolgáltatásokat, 122 töltőállomáson frissen főzött, Fair Trade forrásból származó VIVA kávét, a shopban pedig élelmiszereket, frissítőket és számos kiegészítő szolgáltatást vásárolhatnak az autósok. Az OMV hálózatában 85, SPAR express-koncepció szerint átalakított shop működik. Az OMV Hungária közel 60 főt alkalmaz közvetlenül, töltőállomás-hálózatában pedig hozzávetőleg 1700-an dolgoznak.
    
OMV Aktiengesellschaft
Az OMV kitermelési és kereskedelmi tevékenysége magában foglalja a kőolaj- és földgáztermékeket, az innovatív energiatermelést, illetve a legkorszerűbb petrokémiai megoldásokat – a felelős vállalati magatartás keretei között. A 2018-as, 23 milliárd eurós csoportszintű árbevételével és több mint 20 000 munkavállalójával az OMV Aktiengesellschaft Ausztria egyik legnagyobb, tőzsdén jegyzett ipari vállalata. Az Upstream üzletág erős alapokkal rendelkezik Romániában és Ausztriában, a Közép-Kelet Európai főrégióban; amit egy kiegyensúlyozott nemzetközi portfolió egészít ki Oroszországban, az Északi-tengeren, a Közel-Keleten és Afrikában. Az üzletág napi termelése mintegy 427 000 hordó olajekvivalens volt 2018-ban. A Downstream-üzletágban az OMV három finomítót üzemeltet, melyekkel finomítói kapacitása évi 17,8 millió tonna, a társaság tíz országban több mint 2000 töltőállomást üzemeltet. Az OMV gázvezeték-hálózatot működtet Ausztriában (Gas Connect Austria GmbH), és gáztározókat tart fenn Ausztriában és Németországban. Az OMV 2018-ban mintegy 114 terawattóra energiaértékű gázt értékesített. A fenntarthatóság a vállalati stratégia szerves részét képezi. Az OMV 2025-ig, 500 millió euró értékben fektet be innovatív energetikai megoldásokba.

További információ:

OMV-sajtókapcsolat:    
Katona Adrienn
adrienn.katona@omv.com
+36 1 381-9733

Kenőanyag kereső