Kapcsolat
Web oldalak
Web oldalak
OMV Websites
OMV www.omv.com/en Ausztria www.omv.at/de-at Bulgária www.omv.bg/bg-bg Csehország www.omv.cz/cs-cz Németország www.omv.de/de-de Új Zéland www.omv.nz/en-nz Norvégia www.omv.no/no-no Románia www.omv.ro/ro-ro Szerbia www.omv.co.rs/sr-rs Szlovénia www.omv.si/sl-si Szlovákia www.omv.sk/sk-sk Tunézia www.omv.tn/ar-tn Törökország www.omv.com.tr United Arab Emirates www.omv.ae/en-ae
OMV Gas Websites
OMV Gas www.omv-gas.com/de
Bezár

Kanyarnapló

Amikor rátör a motorosra az érzés, hogy menni kellene, és még a körülmények is ideálisak, akkor bizony csak valami nagyon nyomós érv bírhatja maradásra az embert. Ennek hiányában viszont menthetetlenül előkerül a bukósisak és a motorosruha. A szertartás-szerű öltözködés után végre kigördül a motor és motorosa az útra, majd megindul az örömhormon termelés.


Egy többnapos külföldi túra sajnos nem mindenkinek fér bele az idejébe, de egy-egy kellemes hétvégi hazai gurulást még a legelfoglaltabb, nagycsaládos menedzserek is ki tudnak talán szorítani maguknak. Budapestről indulva pár órán belül itthon is csodaszép tájakat, kellemes utakat találunk.

Egy családi nyaralás a Balatonon általában kizárja a motoros programokat, de egy fifikás motoros valahogy csak kiszorít magának egy nap gurulást a Balaton-felvidéken. Megkönnyíti a dolgot, hogy rengeteg program és látnivaló található ezen a tájon, így egy esetleges komolyabb hitvesi ellenállás esetén akár családossá is lehet fejleszteni a programot, már ha az ara bevállalja a sofőr szerepét, és kocsival fuvarozza apa után a családot.
Találkozó a haverokkal a veszprémi elkerülőn lévő OMV töltőállomáson, majd a szokásos rutin - összetankolás, egy finom kávé és a ’Kinek volt nehezebb elszakadni otthonról?’ téma megvitatása után nyugat felé vesszük az irányt. A 77-es út Veszprém és Tapolca között az egyik kedvencünk, mert csodaszép tájon kígyózik és az út minősége is általában megfelelő. A nagy forgalmat nyugat felé elviszi a 8-as út, a balatoni pedig lemegy a partra, így kellemesen lehet rajta haladni.

 

A teljesség igénye nélkül, mintegy félórás gurulás után az egyik első, megállásra csábító lehetőség a Balaton-felvidék egyik legjellegzetesebb vára, a XV. század elején épült nagyvázsonyi Kinizsi vár. Nevét legdicsőségesebb uráról, a minden csatáját győztesen megvívó, törökverő Kinizsi Pálról, Mátyás király legendás hadvezéréről kapta. A kézzel fogható történelem itt akár meg is elevenedik, mert nyáron naponta kétszer reneszánszkori várjátékokat is láthatunk.
Utunkat nyugat felé folytatjuk, tovább a kellemes 77-es úton, a Pula – Vigántpetend – Kapolcs direkcióban Tapolcáig. Az út ezen része kellemesen kanyarog, és a környező vegetáció is dúsabb, zöldebb, mint az út elején. Ezen a szakaszon július végén egy kicsit megnövekedett forgalommal számolhatunk, mert a Művészetek Völgye fesztivál Kapolcson rengeteg érdeklődőt vonz, szinte telítődik a környék. Egyéb időszakban azonban kellemes, csendes gurulásra számíthatunk a tündéri településeken keresztül.

 

Tapolcánál, ha kilométer hiányunk lenne érdemes északnak fordulni és a kiváló minőségű, lágy íves kanyarokat tartogató 7319-es úton nyomni egy Sümeg oda-visszát. Ha Nagyvázsonyban már kedvet kaptunk romvárazni, akkor Tapolcáról délre fordulunk Szigliget felé a 7318-as útra. Itt csillapíthatjuk vár-szomjunkat Magyarország egyik leglátogatottabb és méltán népszerű várával, a több mint hét évszázada szilajul álló Szigligeti várral. A magányos sziklabércen álló várfalakról lélegzetelállító kilátás nyílik a Balatonra, és a Tapolcai-medence tanúhegyeire, tövében pedig kiváló fagylalt kapható. Szigligetről kelet felé vesszük az irányt a 7341-es úton, és Káptalantóti – Mindszentkálla – Köveskál irányba kis, alsóbbrendű utakon, mint a 7313-as szeljük át a Káli-medencét. Motorral száguldva csöppnyi terület, kétség kívül többet érdemelne, mert igazi varázsát csak lassan fedi fel a ’Magyar Mediterranium’. Hajszolt menedzsereknek receptre írnám fel, hogy lejöjjenek ide és egy kempingszékben két napig némán nézzék, ahogy halkan nő a fű.

Monoszlónál a környék nevezetességéhez érkezünk, a Hegyestű Geológiai Bemutatóhelyhez. Itt az egykori kőbánya külszíni fejtésének köszönhetően a 337 méter magas Hegyestű vulkáni kúp északi felét lefejtették, így elénk tárul egy 8 millió évvel ezelőtt működött bazalt vulkán belseje. A látvány hazánkban egyedülálló, de európai viszonylatban is ritkaságszámba megy. A bazaltkúp tetejéről elénk táruló panoráma is megér egy körbepillantást, ha már ott vagyunk, ki ne hagyjuk!
 

Innen továbbra is kis, alsóbbrendű utakon, a 7312-7307-7338-ason, Szentantalfa – Barnag – Pécsely hurkot leírva fordulunk délnek Vászoly belterületen Balatonudvari felé. A Balaton felé ereszkedve, itt, a domboldalon található ugyanis a Laci Pince csárda, ahol autentikus környezetben, csodálatos balatoni panoráma mellet ehetünk egy jó ebédet.

Mire megebédelünk, már erősen benne vagyunk a délutánban, így lefelé, Tihany felé indulunk tovább. Balaton-felvidéki túránkból hogy is hagyhatnánk ki a legbalatonibb helyszínt, a Tihanyi Bencés Apátsági Templomot, és a mellőle nyíló panorámát. A nyúlfarknyi gurulás után egy jó fagyival a kézben nyugtázzuk a látványt, majd egész a Tihanyi Révig legurulva fordulunk csak rá a félsziget keleti oldalán végigfutó alsó, 7117-es útra. Imádnivaló útszakasz, ahogy az út szinte végig a vízparton követi a félsziget keleti oldalát, így decensen csoroghatunk végig rajta.
 

Gurulás közben szinte megelevenedik gyermekkori filmélményünk, amint Ötvös Csöpi tolvajokat üldözve, hörgetve hajt egy kereklámpás ezerkettes Zsigulit, minthogy a Bujtor-filmek jó néhány autós jelenetét vették fel ezen a szakaszon. Ha kacérkodunk a fürdéssel, akkor itt érdemes ledobni a motoros szerkót és a szabadstrandon megmártózni a Balatonban. A Tihanyi-félszigetről kis kurflival még felmegyünk Pécsely és Balatonszőlős irányába a 7337-7308-7303-as utakon, így elkerülve Füredet, és rácsatlakozunk a 73-as útra, ami kellemesen kanyarogva, változatos tájon át visz vissza minket Veszprémbe. Az elkerülőn két OMV töltőállomás is található, az Aradi vértanúk útin Spar Express is működik, így akár a vacsorának valót is beszerezhetjük itt. A kultúrprogramok és az ebéd kihagyásával a közel 180 kilométeres kört le lehet tudni akár 3 óra alatt is, így egy délutánba is kényelmesen belefér, viszont a látnivalókkal, programokkal bővítve egy tartalmas, változatos napot tölthetünk együtt kedvenc kétkerekű pajtásunkkal.


Javasolt megállók: Kinizsi vár, Nagyvázsony – Szigligeti vár – Hegyestű geológiai bemutatóhely és kilátó – Laci Pince Csárda – Tihanyi Bencés Apátság – OMV Spar Express, Veszprém, Aradi Vértanúk útja 11.
Délelőtt: https://goo.gl/maps/bvEALHaK7Xzt1juN8    122 km, 2:14 perc
Délután: https://goo.gl/maps/Bw3zRa2b7dgMLNZU6   59 km, 1:17 perc
Teljes kör: https://goo.gl/maps/SuXEwNefqpDUn4Mo7   177 km, 3:23 perc
 

TIPP: A töltőállomásra beérve, a tankolás megkezdése előtt érdemes levennünk a bukósisakot. Ezt a személyzet több helyen kéri is a motorostól. Ha már levettük a sisakot, akkor a plexit szabadítsuk meg a bogár maradványoktól és szennyeződésektől. A legkézenfekvőbb a kútoszlopok mellé, szélvédő mosásra kihelyezett vödör és szivacs lenne, de ezt nem javasoljuk, csak ha mindenképp összea karjuk karcolni a plexinket. A legjobb megoldás a mosdóban langyos vízzel és kézzel „lesimogatni” a nem odavaló dolgokat, majd puha törlőkendővel szárazra törölni a plexit. Ha a plexinken van párásodást gátló pinlock a belső oldalán, azt nem szabad dörzsölnünk, mert elveszíti a funkcióját. Egyre többször találkozunk - motorosbarát töltőállomásokon - kikészített plexitisztitóval és törlőkendővel, használjuk őket. 
Motorozás közben a szemünkön keresztül kapjuk a legtöbb információt, minél koszosabb a bukósisakunk, annál később veszünk észre dolgokat. A biztonságos motorozáshoz hozzátartozik, hogy tisztán látunk! 

Ismét közelít egy szép időjárást ígérő hétvége, ami alkalmasnak látszik motoros program szervezésére, így érdemes számba venni a lehetőségeinket. Amennyiben mindkét napot a motorozásra tudjuk használni, úgy érdemes faltól-falig tervezni, azaz a lehető legjobban kihasználni a hétvégét. Két napba már kényelmesen belefér az is, hogy átlépjük az országhatárt és külföldön keressünk kanyargós utakat, csodálatos tájakat. 
Egy ilyen motoros hétvége kimaxolására ideális választás a Tátra. Észak felé hamar el tudjuk hagyni az országot. Kellemes, változatos gurulást ígér, és budapesti indulás esetén 800 kilométerből megvan a teljes kör.

 
Találkozási pontnak tökéletesen megfelel a Szentendrei úti OMV töltőállomás. Itt mindenki meg tud tankolni, egy utolsó ellenőrzést lehet végezni a guminyomáson, és a shopban el lehet fogyasztani egy kellemes ráhangoló kávét vagy gourmet szendvicset. Innen aztán észak felé indulva, percek alatt magunk mögött hagyjuk a várost, hogy Pomázig a 11-es úton haladjunk, majd Dobogókő felé egy kellemes pilisi kanyargást követően Esztergomba érkezzünk. Ezen a túrán csak áthaladunk a városon, és a Mária Valéria hídon át mindjárt el is hagyjuk az országot.Párkány után északnak tartva a kellemesen kanyargós 564-es úton haladva áthajtunk néhány, nevében Ipoly- kezdetű településen, majd a 66-os és 51-es utakon gurulva érünk be Selmecbányára. Az egykoron arany- és ezüstbányáiról híres város belvárosát – melyet az UNESCO a világörökség részévé nyilvánított – érdemes körbe sétálni. Mi a Kachelmann étteremnél szoktunk megállni egy frissítő szünetre, ami egy kellemes belvárosi étterem, és nagy előnye, hogy korrekt méretű parkolóval rendelkezik, ahová akár 10-15 motorral is beférünk. Ezt az első, közel 150 kilométeres etapot egy rövid megállással ketté szoktuk venni, mert 1-1,5 óránként érdemes rövid pihenőt tartani. A Mária Valéria híd szlovák oldalát javasoljuk első megállásra, onnan a legszebb a kilátás a Bazilikára. 

A selmecbányai pihenő után haladhatunk tovább az 51-es úton, de még jobb választás az alsóbbrendű 2498-as út, ami frissen van aszfaltozva és kellemes erdős tájon halad keresztül. A lényeg, hogy a 65-ös útra csatlakozva, északi irányba haladjunk Körmöcbányán át, és rátérjünk a 14-es, Besztercebánya felé haladó útra! Ez a 25 kilométeres kanyargós szakasz igazi örömhormont termelő szerpentin, ahová korábban számtalanszor jártunk ki csak azért, hogy párszor végig menjünk rajta.

 
 

Mire ideérünk, már erősen aktuális az ebéd, de szerencsére két lehetőség közül is választhatunk: egyrészt a szerpentin indulásánál, a 65-ös és a 14-es utak kereszteződésében található Motorest Sturec étterem lehet az egyik alternatíva, míg a másik, a szerpentin alján, már az 59-es, Donovali felé tartó úton található Koliba U sv. Kristofa nevű étterem. Az előbbi a finom ízek és korrekt árak miatt lehet jó választás, míg az utóbbi étterem az autentikus berendezés és a népi viseletben kiszolgáló pincérek miatt lehet érdekes opció. Mindkét esetben érdemes Szimi kedvenc italát a Kofolát kipróbálni.

Ebéd után az 59-es úton észak felé tartva áthaladunk a

 

Donovali sí-régión, majd a hegy másik oldalán leereszkedve Ruzomberok, azaz Rózsahegy városba érkezünk, ahol keletre, Liptószentmiklós felé fordulva, a 18-as útra térünk rá. A városból kivezető úton érdemes betérni az OMV töltőállomásra, mert itt már kb. 280 kilométeren leszünk túl, és a legtöbb motor ilyenkor már igényli a tankolást. Érdemes a MaxxMotion prémium üzemanyagot választani, mert nem csak a maximális teljesítmény elérésében segít, de a motor élettartamát is meghosszabbítja. 

Tankolás után a 18-as útról hamar letérünk, még a Liptómáriai-víztározó előtt érdemes rátérni a 2213-as útra, ami a vízpartot követve átköt bennünket az 584-es útra. Ezt a szerpentint is néhány éve újították fel. A kellemesen tekergő szerpentin, bár nem túl hosszú, de hatalmas előnye, hogy a végén található, csodálatos környezetben a Koliba Holica étterem. Bizony ez a hely a kiváló desszertjeivel párszor már okozott nekünk makacs kajakómát.
 

 

Innen, ha nem is látótávolságra, de már csak bő 50 kilométerre van Zakopane, amit szlovák részről az 584-es, 2311-es, 520-as utakon, majd lengyel oldalon a 958-as úton lehet megközelíteni. A Tátra szívében megbúvó, fenyves erdők övezte tündéri lengyel kisváros egészen sajátos aurával rendelkezik: egyedi, a környékre jellemző faépületek, lovas hintók, tisztaság… A közlekedés azonban nem túl optimális, a nyugatról bevezető 958-as úton a legtöbbször araszoló kocsisor fogadott minket. Ennek ellenére megéri begurulni a központba! Mi rendszerint a Hotel Sabalában foglalunk szállást a társaságunknak, ami egy csodálatos, fából épült autentikus szálloda a sétáló utca közepén. Este érdemes kicsit körbesétálni a belvárosban, ami romantikus andalgásra, vagy csoportos lézengésre tökéletesen ideális. Komoly gasztróélményre számíthatunk, ha betérünk a Krupówki sétálóutca nagyobb éttermeibe.
 

 

A második napon kelet felé hagyjuk el Zakopanét, hogy Szlovákiába érve a 66-os, majd az 537-es úton körbemotorozzuk a Magas-Tátrát és távolról megcsodáljuk a Lomnici-csúcsot. Vagy akár felvonók segítségével feljuthatunk a csúcsra és onnan fogadhatjuk be a látványt. Mivel ez egy több órás program, célszerű előre foglalni a jegyet és késő esti hazaérkezéssel számolni. Tovább haladva a Csorbatóig gurulhatunk úgy, hogy közben jobbra végig a Magas-Tátra csúcsaiban gyönyörködhetünk. A több mint 10 évvel korábbi vihar nyomait még ma is látni, rengeteg fát csavart ki tövestül a tomboló forgószél. A Csorba-tó partján érdemes szünetet tartanunk, körülbelül fél óra alatt körbe is lehet sétálni a tavat.
 

 

Az 538-as úton aztán befordulunk délnek, és a kellemes, erdős 72-es úton haladunk Breznóbánya felé. Csodálatos fenyőerdős tájon gurulunk később is az 529-es, majd 526-os utakon, de ahogy jövünk délebbre, úgy változik a növényzet és lesz egyre változatosabb a táj, egyre több a mező. Szinte mindegy melyik kis, alsóbbrendű úton jövünk, a táj szép, de az út minősége változó. Mi az 527-est választottuk, legutóbb ezen haladtunk erdőn-mezőn át egész a határig, hogy Balassagyarmatnál lépjünk be Magyarországra. Innen a 22-es, majd a 2-es és 2/A úton érhetünk legkomfortosabban Budapestre, hogy a külső Váci úti OMV töltőállomáson, a kiindulási ponttal szinte pontosan átellenben a Dunán, szusszanva egyet elbúcsúzhasson egymástól a csapat.

TIPP: A túra indulásakor minden résztvevő tankolja tele a motorját, hogy szinkronba kerüljön az üzemanyag-helyzet, és ezt a szinkront érdemes a túra során végig fenntartani, hogy minimalizáljuk a felesleges megállások számát. Fontos a jó minőségű üzemanyag, nem érdemes külföldön sem no name töltőállomásokon tankolni. A rossz minőségű üzemanyag következtében technikai problémák adódhatnak, ami azonnal tönkreteszi a motoros élményt. Inkább tervezzünk előre, a motorjaink hatótávolságát figyelembe véve válasszuk ki az OMV tankolási pontokat! Nagyon sok időt takaríthatunk meg, ha egyszerre többen tankolunk és egymás között elrendezzük az anyagiakat.

A túra során javasolt megállók, pihenőhelyek: OMV töltőállomás Szentendrei út (Ladik u. 1.) – Mária Valéria híd szlovák oldala - Selmecbánya, Kachelmann étterem – 65-ös és 14-es utak kereszteződése, Motorest Sturec étterem, vagy 59-es út Koliba U sv. Kristofa étterem – Rózsahegy (Ruzomberok) 18-as kivezető út, OMV töltőállomás – 584-es út, Koliba Holica étterem – Zakopane - Csorba-tó – Balassagyarmat – OMV töltőállomás Váci út 16.

A cikket készítette:
Dobos Zoltán és Szimcsák Attila
RhinoTours Motoros Túrák – rhinotours.hu
Fotók: Szimcsák Attila, Takács András Attila, Mester András
 

 

Útvonal: 

1.nap útvonala: 364 km. nettó 6:15 perc motorozás, megállásokkal kb. 8-9 óra.
térkép link: https://goo.gl/maps/WyeebR6ay5F11tKf7

2.nap útvonala: 355 km, 5:52 perc motorozás, megállásokkal kb. 8-9 óra.
térkép link: https://goo.gl/maps/xqLLqGKwYsnwN75d9

Teljes kör: 716 km.
térkép link: https://goo.gl/maps/Gexfc2R3B3KrgfwCA

Ha a motorosra rátör a kanyarvágy, akkor bizony azt csillapítani kell, különben belénk szorul, s az senkinek nem jó! A motoros szenved, a munka nem megy, s a család is sínyli a dolgot. Ezért jobb, ha engedünk a csábításnak, és megadjuk a szervezetnek s léleknek, ami jár neki. Ha akad egy szabad napunk, akkor érdemes lehet kelet felé megnézni milyen lehetőségeink vannak: mi most az Északi-középhegységben fogunk körbenézni, hiszen jó pár útszakasz akad ott is motorozásra.

 

Találkozó pontnak ideális az M3 kivezető szakaszán lévő OMV töltőállomás, ahol egy jó VIVA kávé megadja az alaphangot egy ritmusos túrához. Akinek van megye matricája az Hatvanig gurulva megspórolhat némi időt, amit majd a Mátrában kedvére lemotorozhat. Hatvantól a 3-as utat javasoljuk Gyöngyösig.  Aki azonban rászán egy-két órácskával többet is, mondjuk, nem akar hazaérni uzsonnára, az teljes egészében negligálhatja az autópályát, és pl. a Fót-Veresegyháza direkcióban indulhat el. Teljesen érthető így is a dolog, mert bár kanyarok szempontjából nem túl izgalmas a Gyöngyösig tartó első szakasz, de igazán szép, lélekmelengető tájakon lehet keresztülhaladni.
 

 

Az igazi csemege azonban a 24-es úton, Gyöngyös után veszi kezdetét. Kellemes kanyarok andalítanak, miközben keresztülhaladunk a Mátrán. Mátraházánál egy pár kilométeres kitérővel fellátogathatunk az ország legmagasabb pontjára is, az alig valamivel 1000 méter fölé magasodó Kékesre. A motoros emlékhely a TV-torony közvetlen szomszédságában található, itt érdemes időznünk pár percet és megemlékezni azokról a motoros társainkról, akik a pályán vesztették el életüket. Amúgy a 180 méter magas TV-toronyba belépő ellenében is érdemes felmenni, mert tiszta időben rácsodálkozhatunk a szemet gyönyörködtető panorámára.
 

 

A 24-es úton tovább haladva a Mátrafüred és Parádsasvár közötti szakasz következik. Habár a kanyarok nagyon csábítanak a tempóra, ráadásul az útfelület is Pazar egy idő után, de tudnunk kell visszafogni magunkat, tekintve, hogy ennek az útszakasznak a baleseti statisztikája igen ijesztő, nem érdemes túlhúzni a gázt. A 18 kilométeres szerpentinezés végén, a parádsasvári visszafordító kanyarban érdemes kiállni egy rövidke szusszanásra, mert kellemes étterem és príma kézműves termékekkel ellátott palóc piac működik ott. Mondjuk, nem feltétlen a motoros túrán vásárolunk be kilós mézet, de ki tudja? Mi arra jártunkkor csupán kávéztunk egyet, kicsit kinyújtottuk magunkat, és mentünk is tovább a 24-esen a Parád-Recsk-Sirok irányba.
 

 

Egerbe érve épp csak rágurulunk a 25-ös útra, hogy a várost átszelve, alig néhány kilométerrel arrébb máris jobbra rátérjünk az alsóbbrendű, a Bükkön át Miskolc felé vezető 2505-ös útra. Ha a kedvenc magyarországi útjaimat kellene megjelölnöm, akkor bizony ennek az útnak a Felsőtárkány – Lillafüred közé eső mintegy 35 kilométeres szakasza benne lenne a legek között. Az útburkolat minősége természetesen nem vetekszik az osztrák utakéval, de pont kellemesen kanyargós és csodálatos erdős tájon visz keresztül. Mire Lillafüredre érünk, már jöttünk vagy 180 kilométert, a nap derekán járunk, épp ideje harapni valamit. A környék elég felkapott kirándulóhely, így fel van készülve rá, hogy az arra járók egyszer csak megéheznek. Mi nem szoktunk nagy flancot csapni, a Szinva patak partjánál egy parkolói büfé kellemes, egyszerű, és gyors megoldást nyújt az éhség elcsapására és még a motorjainkat sem veszítjük egy pillanatra szem elől. 

 

Ha minket kérdeznek, akkor visszafelé is a 2505-ösön indulnék, egyrészt mert ahogy említettük, ez az egyik kedvencünk, másrészt innen továbbhaladni már nem az igazi. Akár kettő út közül is választhatnánk: tovább a 2505-ösön, de az már bevisz Diósgyőrbe, majd pedig Miskolcra, ami motoros szempontból nem hordoz izgalmakat.

A másik lehetőség Lillafürednél, a Garadna patakból felduzzasztott Hámori-tónál balra fordulni Mályinka felé a 2513-as útra, de erre már inkább csak adventure motorokkal rendelkező kalandorok menjenek, mert az út minősége szintet lép lefelé. Pár éve, a Tátrába tartva volt szerencsénk arra menni, és persze a helyzetet súlyosbítva az ég is pont akkor szakadt ránk. Az egy dolog, hogy félreállni, esőruhát húzni sem volt lehetőségünk, de alig bírtuk leverekedni magunkat Mályinkáig. Ott aztán az első tető, ami alá behúzódhattunk, az egy söröző ’kerthelyiségé’ volt, ahol végül két Balaton szelettel bekkeltük ki az armageddon végét.

 

Egy szó mint száz a 2505-ös és 24-es út visszafelé is tökéletes, hiszen szemből megyünk, és úgy minden kanyar másmilyen mint idefele jövet. Aki azonban igazi változatosságra vágyik, annak ajánlható Egertől észak felé a Mátra-kerülő 25-ös – 23-as – 21-es útirány, aminek egyik kimenetele, hogy Hatvannál rámenjünk az M3-asra. Ugyanakkor választhatjuk a romantikusabbnak tűnő, de a nap végére némi extra időt és koncentrációt igénylő Galgaguta – Acsa – Veresegyház – Fót útirányt alsóbbrendű utakon.

S hogy bezárjuk a kört, a búcsúpontot tehetjük az M3 bevezető szakaszán a Tengerszem úti OMV benzinkútra, ahol, a mintegy 370 kilométer legurulása után még utoljára felfrissíthetjük magunkat a hátra lévő hazaútra és átbeszélhetjük az élményeinket.


TIPP: Egy túra megtervezésénél legyen az egynapos gurulás vagy több napos motorozás figyeljünk a folyadék pótlására. Az OMV töltőállomásokon mindig tudunk ásványvizet venni az útra. Mi mindig a 0,5 literes vagy 1 literes kiszerelést választjuk, mert ezt könnyen el tudjuk pakolni a tanktáskánkba és mire megmelegedne már elfogyasztottuk. Ha nem iszunk elég vizet, könnyen megfájdulhat a fejünk és az bizony hamar tönkreteszi az élményt. Ha eleget iszunk, akkor előbb utóbb meg kell látogatnunk a mosdót. Tekintve, hogy sokszor hölgyekkel együtt túrázunk, mindig a soron következő OMV a legideálisabb pit-stop, ahol megfelelően takarított és igényes a környezet.

 


A túra során javasolt megállók: OMV töltőállomás, M3 kivezető – Kékes, motoros emlékhely - Parádsasvár – Eger – Lillafüred – Pásztó - OMV töltőállomás, M3 bevezető.
A Mátra és Bükk túra össztávja kb. 375 km.

A cikket készítette:
Dobos Zoltán és Szimcsák Attila
RhinoTours Motoros Túrák – rhinotours.hu
Fotók: Tokár Eszter és Somorjai István

Autópályával: 375 km. kb. 7-8 óra 
​Térkép link: https://goo.gl/maps/FxjftxvhWCMqHowU8
Autópálya nélkül: 401 km. kb. 9-10 óra
Térkép link: https://goo.gl/maps/7SDPwQHGq4QENtU98

Délutáni levezetés
 

 

A szürke hétköznapok munkahelyi és családi kötelezettségei sokunknak nem teszi lehetővé a hosszabb motoros túrákat, de sokszor még az egynapos gurulások is kivitelezhetetlenek. Ezúttal egy olyan stresszoldó, rapid motoros kört ajánlunk, elsősorban Észak-magyarországi motorosoknak, ami belefér egy délutánba, és mégis alkalmas a megfelelő mennyiségű örömhormon termelésére.
 

 

Mivel a Pilis- és a Visegrádi- hegységet fogjuk körbemotorozni, a Szentendre határában lévő OMV töltőállomás a legideálisabb találkozóhely. A tankolás végeztével érdemes betérni egy finom jegeskávéra és egy laktató szendvicsre, hogy ne üres hassal vágjunk neki az útnak. Erről a töltőállomásról indulva máris irányban vagyunk első célpontunk Dobogókő. Mindössze félóra motorozással - melynek az utolsó harmada kellemesen kanyargós – érünk fel a dobogókői nagy parkolóba. Habár a 699 méteres magasság alapesetben nem okoz szédülést senkinek sem, mégis őseink szerint ez az a környék, ahol „az Ég és a Föld összeér”. A legendárium szerint különleges környék ez, hiszen Földünk szívcsakrája is a Pilisben, Dobogókő közelében található.
 

 

Miután feltöltõdtünk, továbbgurulhatunk észak-nyugat felé, a kedves nevű Pilisszentlélek irányába. A sűrű pilisi erdőn áthaladó Dobogókői út egészen - Szent István királyunk megkoronázásának helyszínéig – Esztergomig vezet. A kanyarok csábításának nem szabad engedni, mert az út minősége hagy kívánni valót maga után, éppen ezért a nézelődős motorozást javasoljuk erre a szakaszra! A városba érve érdemes betérni a Központi Kávéházba egy finom krémesre.  Az Esztergomi Bazilikára a legjobb kilátás szlovák oldalról nyílik, ezért megéri átgurulni a Párkányba átvezető Mária Valéria-hídon, legalább egy fénykép erejéig.
 

 

A bazilika tövéből mindössze kilenc perc alatt fel lehet gurulni a Vaskapu kilátóhoz. Amikor utoljára ott jártam, megfogadtam, hogy a páromat is elhozom majd egyszer ide egy „kiengesztelő gurulásra”. Ha befogadtuk a látványt, akkor indulhatunk végig a Duna folyását követve, a 11-es úton Visegrádra. Érdemes felmotorozni a Fellegvár parkolójába és tenni egy kis sétát a várfalon, mert a Dunakanyar panorámája lélegzetelállító. Még a rutinosabb, Dolomitokhoz és Grossglocknerhez szokott motoros túrázók is végre kicsit kihúzhatják magukat, és mondhatják, hogy, ugyan nem oxigénritka magasságban, de azért van itt is olyan látnivaló, amire büszkék lehetünk!  A Fellegvárban található panoptikumban újraélhetünk egy királyi lakomát, sőt egy táncmulatság részesei is lehetünk. Szinte hallani a zenét, és érezni a sült csirke illatát.
 

 

Ha végeztünk a Duna-kanyar befogadásával, egy időre elbúcsúzunk a Dunától, mert Szentendrére újra erdőn, a Visegrádi-hegységen keresztül vezet majd az utunk. A Fellegvártól a 11-es úton vissza kell gurulnunk Lepencéig, ahol miután vettünk egy balost kezdődhet a rock and roll. Fiatal motoros éveinkben ez az út maga volt a kánaán. Mivel közel van Budapesthez és a lágy ívű kanyarok a megfelelő mennyiségű andrenalin felszabadulását biztosították, nem is akartunk messzebb merészkedni. Sajnos az elmúlt tíz év igencsak leamortizálta az út felületet, ezért csak óvatos duhajkodást javaslunk. Az izgalom és a kanyargós aszfalt kitartanak egészen a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumig (szlengben csak skanzen). Innen már visszafogottan – lakott területen – gurulunk le a Szentendrei Duna korzóra.

Szentendrén, az újjáépített Duna-parton, egy fagyival a kezünkben végig sétálni, nem annyira giccses, mint amennyire élvezetes. A motoros szerkó bár izzaszt, de m&eeacute;g mindig van tisztelete. Mi motorosok, egy pillantással levesszük kik a szimpla turisták, és kik azok, akiknek a kedvenc vasuk ott pihen valahol a parkolóban. A Duna-partról néhány utcácskát beljebb merészkedve, különleges aura fogadja a városi motorost. Galériák, kézműves boltok, utcai árusok között tekereghetünk kifáradásig.
 

 

Mire visszaérünk a kiindulás helyszínére, az OMV kútra, közel 100 új és élvezetes kilométert gyűjtve zárhatjuk a relax kört. Szerencsére a töltőállomáson lévő SPAR expressz mindig nyitva van, így helyben meg tudjuk vásárolni a vacsorára valót is!


Tipp: tapadás, keréknyomás ellenőrzése
A biztonságos motorozás egyik legfontosabb kritériuma, hogy legyen megfelelő tapadás! A gumik optimális állapotán kívül, létfontosságú a megfelelő guminyomás. Indulás előtt az OMV kúton ellenőrizzük a gumiabroncsaink nyomását, és ha kell, fújjunk utána! A gyár által előírt guminyomást általában egy matricán találjuk a motor hátsó lengőkarján. Lapos gumikkal nemcsak kínszenvedés a motorozás, hanem balesetveszélyes is!  

A túra során javasolt megállók: OMV töltőállomás, Szentendre – Dobogókő – Esztergom, Bazilika - Párkány, Mária Valéria híd – Visegrád, Fellegvár – Szentendrei Skanzen – Szentendre, Duna korzó - OMV töltőállomás, Szentendre. A relax kör össztávja: kb. 100 km.


A cikket készítette:
Dobos Zoltán és Szimcsák Attila
RhinoTours Motoros Túrák – rhinotours.hu

Fotók: Szimcsák Attila és Szili Krisztián
Térkép link: https://goo.gl/maps/ycq7yq1PFbTxmNTu9

Egyik kedvenc hazai úti célunk az Őrség, amit majd’ minden Alpok túránkon útba ejtünk jövet vagy menet. Ugyanakkor volt már pár olyan gurulásunk is, amikor egy hétvégére kifejezetten ide jöttünk, és egy jellegzetes helyi vendégházban töltöttük az estét bográcsozással és a csillagos ég bámulásával. Esküszöm, azt a szedáló nyugalmat, receptre kellene felírni minden nagyvárosi nyüzsgéshez szokott motorosnak!
 

 

A nyugati határszélen elhelyezkedő Vendvidéket, vagyis az Őrséget, több irányból is megközelíthetjük. Az útvonalat annak függvényében célszerű megválasztanunk, hogy mennyi időt szánunk a túrára. Ha csak egy napunk van, akkor célszerű korán indulni, és valamelyik autópályán, pl. az M1-M85-M86-on Szombathely felé vagy az M7-esen és a 8-as úton haladni.

Délről a másik nagy kedvencünk, a 75-ös úton Lenti felé. Így a nap közepén lesz elég időnk körbejárni, az amúgy nem túl nagy területet. Amennyiben egy egész hétvége áll rendelkezésünkre, úgy természetesen felejtsük el az autópályát és közelítsünk délről a Somogyi-dombságon keresztül a Marcali-Nagykanizsa-Lenti tengely mentén, vagy a Balaton-felvidéken át Zalaegerszeg irányából! A Somogyi-dombság kellemes gurulást ígér, de kicsit zötyögősek és gyenge minőségűek az utak.

Ebben a tekintetben sokkal jobb a helyzet a Balaton-felvidéken, bár a kedvenc, Budapestről kivezető utunk, Etyek és Alcsútdoboz közé eső, mintegy 15 kilométeres szakasza, zötykölődésben rátromfol még erre is. Amennyiben azonban nem szeretnénk lerázni a veseköveinket, úgy ez a szakasz elkerülhető a Herceghalom-Bicske-Felcsút irányba. Azután viszont kisimul minden, és a 77-es út Veszprém-Tapolca szakasza, illetve a 76-os út Keszthely-Zalaegerszeg szakasza kárpótol mindenért.
 

 

Ha viszont a 8-as út felöl közelítesz, akkor az Őrség kapujában, Körmendnél, a 86-os es a 8-as utak kereszteződésében, ajánlott teletankolni az OMV kúton. Ez akár túránk kiindulópontja is lehet, amit kis túlzással tekinthetünk motoros találkozópontnak is. 
Itt nem csak a motorokat, de magunkat is feltölthetjük kellő üzemanyaggal. A kávé kifogástalan, a szendvicsek csodásak, a 100-as benzint meg a motor fogja értékelni.
 
Az Őrség különös auráját megérezni, amint beérünk a területére. A „Föld, ég, lélek” jelmondat tökéletesen passzol a környezethez. A táj szépsége, a települések egyedi hangulata megkülönbözteti a környező tájegységektől, és mivel az Árpád-kor óta élnek itt emberek, így komoly történelme is van a régiónak. Érdemes például meglátogatni Őriszentpéteren az Árpád-kori Szent Péter Apostol templomot, amit olyan masszívan építettek meg a 13. század elején, hogy még mindig áll kiváló állapotban. Még motoros csizmában is teljesíthető rövid sétát igényel a program, mert a templom nincs messze az úttól, de ha közben megizzadnánk, akkor le tudjuk hűsíteni magunkat az út mellett található klasszikus egykaros, kékszínű nyomós kútból. A szomszédos, tündéri település, Szalafő, ahová kellemes emlékek fűznek, mert általában itt, az Őrszem fogadóban ettünk jókat az Alpokból hazafelé jövet. Innen pár perc motorozásra található az Őrség Népi Műemlékegyüttes, hétköznapi nevén a Pityerszeri skanzen. A porta épületei között barangolva megelevenedik számunkra az itt lakó emberek életmódja és kulturális öröksége. 

 
 

Az őrség útjai változatos minőségűek, általában jónak mondhatók. Az erdős részeken, mint pl. a Szalafő - Farkasfa - Hársas-tó szakaszon az út kissé beszűkül és van pár kanyar, ami meglepheti a nem megfelelő körültekintéssel érkező sofőröket. További figyelmet igényel a helyi vadállomány közlekedési morálja is.


Az általában gyér forgalom és a szűk utak felületessé tették a környék vadjait, így a váratlanul előugró őzekre, szarvasokra nekünk, motorosoknak kell kiemelten figyelnünk!

Megesett velem, hogy Farkasfa környékén éppen gyenge, de makacs esőben hasítottunk sietve, amikor is jobbról elém szökkent egy valószínűleg vadász körökben is komoly elismerést kiváltó szarvas. Persze vészfékezés és ABS-darálás mellett éppen kikerültem a vadat, aki továbbszökellve a jó pár mázsájával olyan súlypontemelkedést produkált, hogy egy szemfüles játékos-megfigyelő azonnal szerződtette volna az NBA-be. A csodaszarvas szökkentében aztán, olyan két méter magasból, még felém is rúgott a hátsó lábaival. Ha nem hajtom le a fejem, lehet, hogy eléri, de szerencsére az ijedtségen és a heveny szívdobogáson kívül nagyobb kár ezúttal nem keletkezett. Viszont az eset egy életre belém véste, hogy nem csak a medve, de az eléd ugró szarvas sem játék.

Innen nyugat felé csalinkázva, a szlovén határ mellett fekszik Kétvölgy település, aminek érdekessége a település határába felállított faszerkezetes kilátó. Kis túlzással a tetejéről három országba láthatunk. Kétvölgyről egyébként érdemes átmotorozni Szlovéniába. A határ mellett csalinkázó utakról gyönyörű kilátás nyílik a Vendvidékre. Javasoljuk a 721-es utat Szentbíborig, dombról le, dombra fel, mintha egy hullámvasúton utaznánk. Balra fordulva a 725-ös úton Magyarszombatfánál visszatérünk magyar földre. Ha megéheznénk, akkor Bajánsenyén a Berek Halászkertet javasoljuk az ebéd helyszínéül. Nem szabad kihagyni a tökös-mákos rétest! Az ízletes ételek fogyasztása közben, akár ismert színművészek is feltűnhetnek a környező asztaloknál. Sok neves művész leköltözött már az Őrségbe, így találva békét és nyugalmat az alkotói élethez.
 

 

Szállás tekintetében számos megoldás közül választhatunk. A kis falvakban autentikus, tájjellegű vendégházakban lehet szobát vagy akár komplett házat bérelni, ahol átélhető az a jó értelembe vett természet közeli lét, aminek romantikája idevonzza a látogatókat.Mi az Őrségi Boronaház Portán töltöttünk felejthetetlen napokat. A másik véglet a szentgotthárdi 4 csillagos wellness hotel, ahova szintén gyakran jövünk csoportokkal, mert egy hosszú, motorozással töltött nap után nincs is jobb, mint kicsit lazítani a wellnessben, majd pár sör mellett megbeszélni, hogy ki, mekkorát motorozott aznap.
 

TIPP: A hazaút megtervezésénél legyünk tekintettel arra, hogy ilyenkor már a fáradtság és tompultság keveredik azzal a vággyal, hogy minél előbb hazaérjünk. Érdemes megállni ilyenkor felfrissülni egy benzinkúton, inni egy jó kávét, letakarítani a sisakot és átmozgatni az elgémberedett testrészeinket. Mi a Pankasz-Zalalövő útvonalon szoktuk elhagyni az Őrséget, majd Zalaegerszegen a 762-es út melletti OMV benzinkúton szoktuk ezt a „hármas protokollt” végrehajtani. 

A túra során javasolt megállók: OMV töltőállomás, Körmend - Őriszentpéteri Árpád-kori Templom - Pityerszeri Skanzen – Szentgotthard – Kétvölgy-kilátó – Berek halászkert étterem – OMV töltőállomás, Zalaegerszeg. Az őrségi kalandozások össztávja kb. 150 km.


A cikket készítette:
Dobos Zoltán és Szimcsák Attila
RhinoTours Motoros Túrák – rhinotours.hu

Fotók: Tokár Eszter és Dr.Takács András Attila
Térkép link: https://goo.gl/maps/pXxcRJaSLU7vnLz77

Töltőállomás kereső

Kenőanyag kereső