Weboldalak
Bezár
img_eMotion

Az ultragyors elektromos autótöltés fejlesztése Közép- és Kelet-Európában

img_CEF-projekt

Az OMV Hungária Ásványolaj Kft. - mint az OMV Petrom Marketing SRL (OPM RO), a projekt koordinátora által vezetett, és az OMV Slovensko SRO-t is magában foglaló konzorcium egyik kedvezményezettje - és az Európai Éghajlat-politikai, Környezetvédelmi és Infrastrukturális Végrehajtó Ügynökség (CINEA) aláírta az "Az ultragyors elektromos autótöltés fejlesztése Közép- és Kelet-Európában" projekt végrehajtására vonatkozó dokumentumot, amelyet az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz - CEF-T-2021-AFIFCOEN-UNITS - CEF 2 Transport - Alternatív Üzemanyag Infrastruktúra Eszköz keretében finanszíroznak.

A projekt fő célja, hogy a TEN-T úthálózat meglévő romániai, magyarországi és szlovákiai töltőállomásain létrehozzon egy villamosenergia-gyorstöltő állomásokból álló alternatív üzemanyag-infrastruktúra folyosót.

A tervezet konkrét célkitűzései a következők:

 • 408, nyilvánosan hozzáférhető, 300 kW teljesítményű, személygépjárművek számára kialakított elektromos töltőállomás kiépítése a TEN-T úthálózat mentén Romániában, Magyarországon és Szlovákiában, melyek mindegyikét két, legalább 150 kW teljesítményű töltőponttal szerelik fel;
 • 98, legalább 600 kVA teljesítményű hálózati csatlakozás kiépítése.

Az infrastruktúra kiépítése az alábbi indikatív földrajzi eloszlás szerint történik:

 • Magyarországon: 28, egyenként legalább 150 kW teljesítményű töltőpont 7 helyszínen;
 • Szlovákiában: 52, egyenként legalább 150 kW teljesítményű töltőpont 11 helyszínen;
 • Romániában: 328, egyenként legalább 150 kW teljesítményű töltőpont 80 helyszínen.

A konzorcium által javasolt beruházás közhasznú projektnek minősül, mivel hozzájárul a TEN-T úthálózat fő folyosóinak - a Rajna-Duna, a földközi-tengeri térségi és a kelet-közép-európai folyosó - fejlesztéséhez Romániában, Magyarországon és Szlovákiában. A projekt becsült teljes beruházási összege mintegy 39 millió euro, amelyből:

 • mintegy 15 millió eurót az Európai Unió az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (CEF) révén biztosít;
 • csaknem 5 millió eurót bankhitelből;
 • a finanszírozás fennmaradó részét pedig saját forrásból fedezik.

A projekt becsült időtartama 36 hónap, és 2022.11.10. illetve 2025.11.09. között zajlik le. A majdani megvalósult beruházás támogatja az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentését, miközben lehetővé teszi a nagyhatótávű közlekedést elektromos járművekkel.

Projekttájékoztatási és reklámtevékenységek:

Eddig a következő tájékoztatási és reklámtevékenységekre került sor:

 • Sajtóközlemény közzététele a projekt indulásakor (Click here to read the press release in English)
 • Szándéknyilatkozat-tételi felhívás közzétetele 2023. augusztus 10-én az "Elektromos autók töltőinek szállítása RO, SK és HU részére" című szerződés tárgyában az OMV Petrom honlapján, a "Requests for expression of interest" rovatban, valamint a Ziarul Financiar online lapban (Ziarul Financiar)
 • Transzformátor alállomások Magyarországon, Romániában és Szlovákiában történő szállításával kapcsolatos Szándéknyilatkozat-tételi felhívás közzétetele 2023. november 2-án, újra közzététele: 2023. november 22-én, 2024. február 2-án, illetve 2024. május 30-án angol nyelven az OMV Petrom oldalán,  illetve román (Ziarul Financiar), szlovák és magyar nyelvű (palyazatok.org) online lapokban. (Kattintson ide a magyar nyelvű felhíváshoz)

A kedvezményezett elérhetőségei:

OMV Hungária Ásványolaj Korlátolt Felelősségű Társaság, székhelye: 1117 Budapest, Október huszonharmadika utca 6-10., cégbejegyzés: Fővárosi Bíróság mint cégbíróság, cégjegyzékszám: Cg. 01-09-071584.
Tel.: +36 (1) 381 9700
Fax: +36 (1) 381 9899
E-mail: info.hungary@omv.com

Az Európai Unió által finanszírozott projekt. A kifejtett nézetek és vélemények azonban kizárólag a szerző sajátjai, és nem feltétlenül tükrözik az Európai Unió vagy a CINEA véleményét. Ezekért sem az Európai Unió, sem a CINEA nem felelős.

Elektromos gépjárműtöltők üzemeltetése és elektromobilitás szolgáltatás általános szerződési feltételei:  EV charging ÁSZF (PDF, 140,5 KB)

Kenőanyag kereső