Kapcsolat
Weboldalak
Weboldalak
OMV Websites
OMV Group www.omv.com Ausztria www.omv.at Bulgária www.omv.bg Csehország www.omv.cz Németország www.omv.de Új Zéland www.omv.nz Norvégia www.omv.no Románia www.omv.ro Szerbia www.omv.co.rs Oroszország www.omv.ru Szlovénia www.omv.si Szlovákia www.omv.sk Tunézia www.omv.tn Törökország www.omv.com.tr United Arab Emirates www.omv.ae
OMV Gas Websites
OMV Gas www.omv-gas.com Ausztria www.omv-gas.at Németország www.omv-gas.de Magyarország www.omv-gas.hu Hollandia www.omv-gas.nl
Borealis Websites
Borealis Group www.borealisgroup.com
Bezár

AdBlue® - a tisztább levegőért

 A környezetvédelmi szabályozások a személy-, haszon-, továbbá mezőgazdasági gépjárművek esetében is egyre szigorodnak, így már nem elegek a különféle optimalizálások (pl. katalizátor/abroncs csere; aerodinamikai optimalizálás, stop-start rendszer stb.). A közepes és nagyméretű dízelmotorok az Európai Unió által szabályozott kibocsátási határértékeket ma már csak az AdBlue környezetbarát adalékanyag használatával tudják teljesíteni.

Az Euro 6 uniós kibocsátási szabvány 2014 szeptemberében lépett hatályba. Célja, hogy korlátozza a közúti járművek által kibocsátott szennyező gázok mennyiségét. A szabvány értelmében tovább csökkentették a tehergépjárművek és buszok nitrogén-oxid (NO), szén-monoxid (CO), szén-hidrogén (HC), valamint egyéb finomszemcsés anyagok (PM) kibocsátási határértékeit.

Az AdBlue® a legújabb SCR technológiával együtt a legszigorúbb teszteken esett át: vizsgáltuk hosszú
idejű használat során, illetve szélsőséges körülmények között is. Az OMV egészen a kezdetektől részt vett a munkában: együttműködtünk az AdBlue® termék kifejlesztésében, és ma is ugyanazt a minőséget szállítjuk a járműgyártóknak.

 

Mi is az AdBlue?

Az AdBlue egy folyékony, tiszta oldat, amely ioncserélt vízből és autóipari karbamidból áll. Arra szolgál, hogy az SCR-(szelektív katalitikus redukció) rendszerrel ellátott gépjárművek nitrogén-oxid kibocsátását csökkentse. A folyamat során az AdBlue® az SCR katalizátorba fecskendezve vízzé, levegővé és nitrogénné alakítja a kipufogó gázok ártalmas nitrogén-oxidjait.

Az erősen korrodáló hatású – amúgy teljesen veszélytelen – AdBlue folyadék mínusz 11 °C-on fagy meg. Emiatt az AdBlue-tartályból a katalizátorba vezető csövek duplafalúak, ami lehetővé teszi, hogy a hűtőrendszer felfűtse ezeket a csöveket, illetve magát az AdBlue-tartályt, ha az megfagyott.

Az AdBlue® további pozitív környezeti hatásai:

 • A nitrogén-oxidokat (NO) legalább 60%-kal csökkenti az Euro 3 osztályhoz képest
 • A részecskeszámot legalább 80%-kal csökkenti (Euro 4 osztályhoz viszonyítva)
 • A CO2 csökkenés akár 7% is lehet
 • Környezetbarát. Az AdBlue® összetevői karbamid és víz

   

AdBlue®: egyértelmű előnyök

Az SCR technológia az alábbi előnyöket biztosítja:

 • Gazdaságosabb gépjármű üzemeltetés. Bizonyos útdíjfizető rendszerek – például a németországi ökoadó (Ökomaut) – az útdíj kiszámításakor figyelembe veszik a környezetkímélő technológiák alkalmazását.
 • Gyorsabb célbaérés. Ausztria bizonyos részein, például az Inntal autópályán, az Euro 6 osztályba tartozó járművek 2020 végéig mentességet élveznek az éjszakai vezetési tilalom alól.

   

Hogyan érdemes használni az OMV AdBlue® terméket?

Az Euró 6 szabvány bevezetése után, az újonnan gyártott haszongépjárműveket kötelezően már SCR rendszerrel látnak el.

AdBlue-t® kizárólag biztos forrásból vásároljon! Az AdBlue® adalékanyag minőségi követelményei szigorúak, a nem megfelelően tisztított vagy higított folyékony oldat nemcsak hatástalan a károsanyag- kibocsátás csökkentésének tekintetében, hanem az SCR rendszer meghibásodásához is vezet.

Fontos, hogy az AdBlue®-hoz ne adjon más folyadékot, sem üzemanyagot, sem vizet! A rendszer működéséből menet közben a sofőr semmit nem érzékel, egyedül a mennyiséget mutatja egy kijelző a műszerfalon. Az Euro emisszócsökkenési normák megkövetelik, hogy az AdBlue® adalékanyag csökkenése esetén a vezetőt figyelmeztetni kell. Teljes kifogyás esetén a rendszer biztosítja az eljutást a következő beszerzőállomásig, azonban a motorteljesítmény részleges csökkentésével, majd a motorindítás blokkolásával biztosítja a normák betartását.

Az OMV AdBlue® tankolás éppen olyan egyszerű, mintha gázolajat tankolna. Az AdBlue® könnyen elérhető: egész Európában*, több mint 130 OMV-töltőállomáson megvásárolható 10 literes kannás kiszerelésben, vagy közvetlenül a jármű AdBlue® tartályaiba tankolva.

A tehergépjárművek AdBlue® szükséglete függ a járművek típusától, illetve a működési körülményektől, általánosságban azonban elmondható, hogy a várható AdBlue®-szükséglet a gázolajfogyasztás mintegy 4%-át teszi ki, ami hozzávetőlegesen 1 – 1,5 l/100km. Az 1 – 1,5 l/100 km fogyasztást alapul véve egy 60 literes AdBlue® tartály 6000 km-re elegendő. Ez több mint elégséges ahhoz, hogy elérjen vele az OMV legközelebbi AdBlue® töltőállomására.

Az OMV jelenlegi AdBlue® töltőállomásait a következő weboldalon találja meg: www.omv.com/adblue

 

Hogyan szállítsam és tároljam az AdBlue® adalékanyagot?

A számos előnyös tulajdonsággal rendelkező, környezetkímélő AdBlue® adalékanyag szállítása és tárolása speciális odafigyelést kíván. Fontos, hogy csak kifejezetten erre a célra alkalmas eszközöket és berendezéseket használja!
Az AdBlue® -10 fok alatt megfagy, +30 fok felett viszont elbomlik, ezért tárolásakor minden évszakban biztosítani kell a megfelelő hőmérsékletet. Továbbá fontos, hogy az AdBlue® folyadékba ne kerüljön semmiféle szennyeződés vagy egyéb anyag, mert az meghibásodást okozhat az SCR rendszerben.

Az AdBlue® kiszállítása az alábbi módon lehetséges:

 • Ömlesztett áru
 • Szállítás az OMV speciális AdBlue® tartálykocsijával
 • Árufelvétel a gyárban

Keresse munkatársainkat további információkért!
 

Kapcsolat

OMV Hungária Kft.
Október huszonharmadika utca 6-10 V. em. 5/A
1117 Budapest
Tel.: +36 (1) 381-9783
Fax: +36 (1) 381-9790
info.vevo-szolgalat@omv.com
nagyker@omv.com

Töltőállomás kereső

Kenőanyag kereső