Weboldalak
Bezár
Apró facsemete zöld levelei

Gyakran Ismételt Kérdések

A CO2 másik nevén szén-dioxid. Szén-dioxid-kibocsátás vezetés közben történik, amikor a fosszilis energia elégetésre kerül, és mozgási energiává alakul át, hogy az autót mozgásba hozza.

Ilyen CO2-kibocsátás például a légi közlekedés, a szállítás, az autóvezetés, az ipar, az áram- és hőtermelés, valamint a mezőgazdaság és minden más, tüzelőanyagok elégetése által lehetővé tett tevékenység során keletkezik.

Az éghajlati válságot, a Föld felszínének fokozatos felmelegedését a légkörbe kibocsátott szén-dioxid (CO2), metán és más üvegházhatású gázok okozzák. Bár a CO2 az élet természetes velejárója, és a növények növekedési ciklusának létfontosságú része, a légkörben lévő túl sok CO2 komoly problémákat okoz.

A legnagyobb veszélyt az üvegházhatás jelenti: elnyeli a Nap által kibocsátott és a Föld felszínéről visszavert hősugárzást, és visszaveri azt a Földre. Minél több üvegházhatású gáz van a légkörben, annál magasabb lesz a hőmérséklet. Az éghajlatváltozás elleni hatékony intézkedés tehát a CO2-kibocsátás elkerülése és csökkentése.

A szén-dioxid-kompenzáció lehetővé teszi, hogy kompenzáljuk az általunk termelt és a légkörbe juttatott kibocsátást azáltal, hogy máshol csökkentjük a CO2-kibocsátást.

Az ellensúlyozás tanúsított szén-dioxid-kompenzációs, például megújuló energiával vagy erdővédelemmel kapcsolatos projekteken keresztül lehetséges. Ezek a projektek csökkentik a CO2-kibocsátást azáltal, hogy eltávolítják a szén-dioxidot a légkörből, vagy megakadályozzák az új kibocsátásokat. A MaxxMotion prémium üzemanyag választásával az OMV egy olyan - nemzetközi erdőtelepítési projekteket finanszírozó - szén-dioxid-kompenzációs szolgáltatást kínál, amely máskülönben nem tette volna lehetővé a vezetés során okozott kibocsátás 20%-ának kompenzálását.
 

HOGYAN ÉS HOL MŰKÖDIK A SZÉN-DIOXID-KOMPENZÁCIÓ AZ OMV MAXXMOTION PERFORMANCE ÜZEMANYAGOK ESETÉBEN?

A kompenzáció az OMV MaxxMotion Performance (OMV MaxxMotion 95, OMV MaxxMotion 100 Plus és OMV MaxxMotion Diesel) üzemanyaggal történő tankoláskor az összes részt vevő OMV töltőállomáson elérhető Romániában, Ausztriában, Magyarországon és Szlovákiában. A vásárlók számára nem jelent plusz költséget vagy fáradságot. Az OMV MaxxMotion Performance üzemanyagok megvásárlása esetén a vezetés által okozott CO2-kibocsátás 20%-a automatikusan kompenzálásra kerül. Az OMV minden eladott literrel nemzetközi szén-dioxid-kompenzációs projekteket támogat. A CO2-kibocsátás kompenzálásához az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület alábbi számítási paramétereit használjuk: a dízel esetében literenként 2,696 kg CO2 keletkezik, a benzin esetében pedig literenként 2,138 kg CO2*.

*Az IPCC (Éghajlatváltozási Kormányközi Testület) az ENSZ 195 tagú kormányközi szerve, amely objektív és tudományos értékeléseket készít az éghajlatkutatásról. Az IPCC erős legitimitása miatt az OMV 2006 óta az IPCC értékeit használja a CO₂-számításokhoz. CO₂-számítási paraméterek: benzin bioüzemanyaggal és dízel bioüzemanyag nélkül.

A szén-dioxid-kompenzációs projektek bizonyítottan üvegházhatású gázokat takarítanak meg, és jelentősen hozzájárulnak a globális felmelegedés elleni küzdelemhez. Ezek a projektek olyan igazolt tevékenységek a környezetvédelem, az energiahatékonyság vagy a megújuló energiaforrások területén, amelyek csökkentik a kibocsátást azáltal, hogy elkerülik vagy eltávolítják a légkörből az üvegházhatásúgáz-kibocsátást, és hozzájárulnak az éghajlatváltozás mérsékléséhez. Amennyiben a kibocsátás nem kerülhető el, a szén-dioxid-kompenzáció a helyes irányba tett lépés. Emellett elősegítik a fenntartható fejlődést a projektországokban, például a tiszta ivóvízzel való ellátás javításával, a helyi infrastruktúra bővítésével, munkahelyteremtéssel vagy a biológiai sokféleség védelmével.

E pozitív hatások mérésére világszerte elismert mércét az Egyesült Nemzetek Szervezetének fenntartható fejlődési céljai szolgáltatnak. E 17 cél között szerepel a szegénység és az éhezés elleni küzdelem, az oktatás támogatása, valamint a tiszta és megfizethető energia térnyerése világszerte.

Minden, az OMV által támogatott szén-dioxid-kompenzációs projekt több ilyen cél eléréséhez is hozzájárul. Átlátható tájékoztatást adunk a kompenzációs technológiáról, valamint az egyes fenntartható fejlődési célokhoz való hozzájárulásról és minden egyéb további hatásról. Így képet kaphat arról, hogy a projektek az éghajlatváltozás elleni fellépés mellett milyen egyéb célokat támogatnak

A szén-dioxid-kompenzációs projektekre vonatkozó feltételek:

A szén-dioxid-kompenzációs projekteknek négy feltételt kell teljesíteniük: Addicionalitás, a kétszeres elszámolás kizárása, állandóság és független harmadik felek általi ellenőrzés.

A feltételek teljesülésének bizonyítására a projektek tanúsítása és ellenőrzése szigorú szabványok, például a Gold Standard vagy a Verified Carbon Standard (VCS) szerint történik. Ez biztosítja és rendszeresen megerősíti a projektek éghajlat-politikai hatását. Az egyik legfontosabb követelmény, hogy a projektek további tényleges éghajlat-politikai intézkedések legyenek, és a légköri CO2-kibocsátás csökkentéséhez való hozzájárulás egyértelműen mérhető legyen. A projekteknek a következő feltételeket kell teljesíteniük annak érdekében, hogy szén-dioxid-kompenzációs projektként ismerjék el azokat:

Addicionalitás

Gondoskodni kell arról, hogy egy projekt kizárólag azért valósuljon meg, mert az önkéntes szén-dioxid-piacról származó bevételektől függ. Más szóval, a projekt finanszírozási igényeit a szén-dioxid-kibocsátási tanúsítványok eladásából származó pénzügyi hozzájárulásra kell alapozni, és ezt az igényt igazolni is kell tudni. Azok a projektek, amelyek egyébként is gazdaságosak, és e bevételek nélkül is megvalósulnának, nem teljesítik a feltételt, és nem használhatók fel a szén-dioxid-kibocsátás kompenzálására.

Kétszeres elszámolás kizárása

Meg kell bizonyosodni arról, hogy a szén-dioxid-megtakarítást nem számolták-e már el máshol. Németországban például egy naperőmű-fejlesztő nem jelentheti be ezt az intézkedést szén-dioxid-kompenzációs projektként, mivel a megújuló energiából származó villamos energiát már a nemzeti kibocsátás-csökkentési célok közé sorolják. Biztosítani kell továbbá, hogy a megtakarított szén-dioxid-kibocsátást csak egyszer használják fel a kibocsátások ellensúlyozására, és hogy a megfelelő tanúsítványokat bevonják.

Tartósság

A kibocsátás-megtakarításnak tartósnak kell lennie. Ez a feltétel különösen fontos az erdősítési és erdővédelmi projektek esetében. E projektek során biztosítani kell, hogy az erdőterületek több évtizeden keresztül fennmaradjanak. Az az erdőterület, amelyet a belátható jövőben visszaalakítanak szarvasmarha-legelővé az erdő kivágása és felégetése miatt, nem ismerhető el szén-dioxid-kompenzációs projektként.

Független harmadik felek általi rendszeres ellenőrzés

A szén-dioxid-kompenzációs projekteket független harmadik feleknek rendszeres időközönként ellenőrizniük kell a fenti feltételek tekintetében. A független harmadik felek ellenőrzik a vonatkozó szabványoknak való megfelelést, és utólagosan meghatározzák a szén-dioxid-megtakarítás tényleges összegét. A projektekről ezért rendszeres előrehaladási jelentések készülnek. Több tájékoztatásra és háttérismeretre van szüksége? A ClimatePartner ismerteti a szén-dioxid-kompenzációs projektek működését és előnyeit.

Az OMV három szén-dioxid-kompenzációs projektet támogat a ClimatePartner portfóliójából. A ClimatePartner a vállalati éghajlat-politikai intézkedések vezető megoldásszállítója. A támogatott projektek a következők:

Lábrea, Brazília: az esőerdők védelme a helyi közösségek bevonásával

 • Ez a szén-dioxid-kompenzációs projekt 99 035 hektárnyi amazóniai esőerdő védelmét szolgálja, amely sokszínű növény- és állatvilágnak ad otthont. A projektterület a brazíliai Amazonas állambeli Lábrea településen található. Lábreában 2008 és 2020 között az erdőirtás mértéke a negyedik legmagasabb volt Brazíliában – az erdőirtás évről évre folyamatosan növekedett. A természetes ökoszisztémák károsodtak, és társadalmi konfliktusok alakultak ki a földrablás, az új utak építése, valamint a mezőgazdaság és a szarvasmarhatartás kiterjesztése miatt, ami hozzájárult a hagyományosabb életmódot folytató közösségek elűzéséhez.
   
 • A projekt célja az erdőirtás megfékezése a felügyeleti tevékenységek segítségével. A projekt tevékenységei közé tartoznak a dolgozók és a helyi közösség tűzveszélyről, fenntartható szarvasmarhatartásról és fenntartható erdőgazdálkodásról szóló képzései is. Az erdőirtás elkerülésével a projekt évente mintegy 417 140 tonna CO2-t takarít meg.
 • 1. fenntartható fejlődési cél: A szegénység felszámolása
 • 3. fenntartható fejlődési cél: Egészség és jóllét
 • 13. fenntartható fejlődési cél: Fellépés az éghajlatváltozás ellen
 • 15. fenntartható fejlődési cél: Szárazföldi élet

Amazonas, Brazília: erdővédelem a helyi lakosság segítségével

 • ​​A REDD+ (az erdőirtásból és erdőpusztulásból származó kibocsátás csökkentése) az erdők védelmének egyik legfontosabb mechanizmusa. A szén-dioxid-kompenzációs projektünk esetében több mint 130 000 hektár erdőterületet vontunk védelem alá, amely az Amazonas állambeli Apuí településen található. A településen az erdőirtás mértéke a 10. legmagasabb Brazíliában. A projekt segítségével azonban a földtulajdonosok vállalták, hogy felhagynak erdőirtási terveikkel. Ehelyett az egész helyi közösség bekapcsolódik az erdővédelembe.
   
 • Az illegális fakitermelés elkerülésére szolgáló jobb felügyeleti rendszereket, az erdőgazdálkodási képzést és a munkacsoportok formájában megvalósuló közösségfejlesztést felölelő projekttevékenységek célja az éghajlatváltozással és az erdő fontosságával kapcsolatos kollektív megértés növelése. Ez a kisléptékű beavatkozás szélesebb körű célokat szolgál, az emberek, a gazdaság és a környezet közötti kapcsolat kollektív átalakítását. A projekt területén a tervezett és nem tervezett erdőirtások elkerülésével évente átlagosan 1 155 080 tonnával csökken a CO2-kibocsátás.
 • 1. fenntartható fejlődési cél: A szegénység felszámolása
 • 3. fenntartható fejlődési cél: Egészség és jóllét
 • 8. fenntartható fejlődési cél: Tisztességes munka és gazdasági növekedés
 • 13. fenntartható fejlődési cél: Fellépés az éghajlatváltozás ellen
 • 15. fenntartható fejlődési cél: Szárazföldi élet

Hunedoara, Románia: Európa egyik utolsó érintetlen erdejének védelme
 

 • A tarvágás regionális gyakorlata és a hasonló regionális fakitermelési gyakorlatok károsítják a romániai Kárpátok ökoszisztémáját. Ez a szén-dioxid-kompenzációs projekt a védett területek kezelésének támogatásával hozzájárul a biológiai sokféleség és a természeti örökség megőrzéséhez.
 • A Retyezát-hegységben 1556 hektárnyi területet lefedő projekt a fakitermeléssel, útépítéssel és egyéb erdőgazdálkodási tevékenységekkel kapcsolatos felszabadulásának elkerülésével csökkenti a szén-dioxid kibocsátást. Az ökoszisztéma védelme és az élőhely javítása érdekében természetvédelmi intézkedéseket is végrehajtanak, amelyek a biológiai sokféleség javát szolgálják, és hozzájárulnak az egészséges és működő erdei ökoszisztéma fenntartásához.
 • 13. fenntartható fejlődési cél: Fellépés az éghajlatváltozás ellen
 • 15. fenntartható fejlődési cél: Szárazföldi élet

Az éghajlatváltozás mindannyiunkat érint, mert nem áll meg az országhatároknál. Nem számít, hogy az üvegházhatású gázok hol keletkeznek a Földön, mivel egyenletesen oszlanak el a légkörben. Így tehát, ha bármely országban támogatunk egy projektet, az hatással van a globális éghajlat-politikára. Az Ausztriában elért CO2-megtakarításokat általában beszámítják az osztrák kormány éghajlat-politikai célkitűzéseibe. 

Következésképpen a szén-dioxid-kompenzációs projektekre vonatkozó „kétszeres elszámolás kizárása” feltétel nem teljesülne. Az üzemanyag részleges kompenzálásából eredő CO2-megtakarításnak hozzá kell járulnia az Ausztriában kötelező éghajlat-politikai célkitűzésekhez

Az éghajlat-politika nem csupán regionális kérdés, hanem globális egyensúly kérdése. A kibocsátott CO2 nem marad egy helyben, hanem az egész világon eloszlik. Bár az EU Bizottság a világ összes országának kibocsátásáról szóló jelentése szerint az Európai Unió 27 tagállama 7,33 százalékos részesedéssel a világon a harmadik legnagyobb üvegházhatásúgáz-kibocsátó. Ahhoz, hogy globális szinten tegyünk valamit az éghajlat-politika érdekében, az új környezetbarát technológiákat nemcsak a modern iparosodott országokban kell alkalmazni, hanem a fejlődő és feltörekvő országokban is.

Az OMV MaxxMotion Performance üzemanyagok tankolásával a vezetés során keletkező CO2-kibocsátás 20%-a automatikusan kompenzálásra kerül a nemzetközi szén-dioxid-kompenzációs projektek támogatása révén. Ehhez nincs szükség további lépésekre.

Az OMV MaxxMotion Performance üzemanyagok választásával Ön élvezheti a CO2-kompenzációs szolgáltatás előnyeit. A hozzájárulásunkkal kompenzációs szolgáltatást tudunk nyújtani prémium üzemanyagainkhoz, a vezetés által okozott kibocsátások 20%-át pedig az OMV automatikusan kompenzálja.

A legtöbb járművezető karbonlábnyoma csökkenthető a vezetési szokások megváltoztatásával. Ezáltal a járművezetők nem csak kibocsátást, hanem pénzt is megtakaríthatnak az egyszerű vezetési tippek segítségével. Kérjük, tekintse meg a következő linken található „Üzemanyag-takarékos vezetési tippek és trükkök a vezetés közbeni károsanyag-kibocsátás csökkentése érdekében” című hasznos útmutatót – vezetési tippek.

Kenőanyag kereső